Site Overlay

Ásványi gipsz – kontra REAgipsz

A természetes gipszet bányásszák. A gipsz bányászata egyszerű, mivel a gipszkészletek általában a felszín közelében találhatók, így külszíni fejtéssel kitermelhető.

Ásványi gipsz

Gipszbánya a világ számos országában található, Magyarország azonban természetes gipszben szegény. A környező országok közül Romániában, Ausztriában és Lengyelországban található gipszbánya. Az Albagips által forgalmazott termékek kizárólag természetes ásványi gipszet tartalmaznak, így biztosítva a legjobb élettani hatásokat, a legtisztább és legtermészetesebb építőanyagot.

Rea gipsz

Az ásványi gipsszel szemben a REAgipszet az erőművek által kibocsátott füst kéntelenítési eljárásával nyerik. Nagy tömegben s állítólag vegytisztán keletkezik a REAgipsz a füstgázok kén-dioxid tartalmának nedves mészköves technológia alkalmazásával való csökkentése során, amit ipari méretekben ún. kéntelenítő berendezés alkalmazásával végeznek.
Magyarországon a Mátrai Erőmű Zrt. visontai hőerőművében 2008 óta működik a kéntelenítő. (A technológia nem teljes, de részletesebb és közérthető leírása a Mátrai Erőmű honlapján található.) Az így nyert gipszet egy magyarországi gipszkarton-gyártó cég építőlemezeinek előállításához használja alapanyagként.

EnglishGermanHungarianSlovak